Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

OPERA FORUM – «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ» 3η συνάντηση 2012 – 2013

OPERA FORUM – «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ» 3η συνάντηση 2012 – 2013

OPERA FORUM – «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ»
περίοδος 2012 – 2013
3η συνάντηση για την όπερα  του Thomas Adès, The Tempest/ Η Καταιγίδα  
Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012, 19:30
 
Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και η Αναπτυξιακή Ροδόπης σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή, 09/11/2012, 19:30 στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος ζωντανών μεταδόσεων από τη  Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης τους «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ» - Opera Forum  για την όπερα του Thomas Adès, The Tempest (Η Καταιγίδα).

Ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Γεώργιος Π. Τσομής θα μας εισαγάγει στην τρίπρακτη όπερα του Thomas Adès, The Tempest σε λιμπρέτο της Meredith Oakes, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Shakespeare. Μολονότι το τελευταίο δράμα του Shakespeare, ενέπνευσε πολλούς μουσικούς από τον Purcell έως τον Sibelius το έργο αυτό του Thomas Adès (πρεμιέρα: 10.02.2004, Covent Garden / Λονδίνο) αποτελεί την πρώτη οπερατική μεταφορά ολόκληρου του σαιξπηρικού έργου, του οποίου βασικά θέματα είναι  η προδοσία, η τιμωρία, ο έρωτας και η συγχώρεση. Η μουσική του Thomas Adès, το μεγαλύτερο ίσως μέχρι τώρα επίτευγμα του συνθέτη, τονίζει το μαγικό στοιχείο, και τον μελωδικό λυρισμό, σπάνιο φαινόμενο στις σύγχρονες όπερες.

Με απλό και εύληπτο τρόπο θα εξεταστεί το περιεχόμενο της όπερας σε σύγκριση με το σαιξπηρικό έργο. Επίσης,  θα δοθεί έμφαση στις συνθήκες παραγωγής και πρόσληψης του έργου αυτού. Μουσικοδραματολογικές αναλύσεις και σχόλια συνοδευόμενα από ακροάσεις και προβολές χαρακτηριστικών σκηνών θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της όπερας αυτής με απώτερο στόχο τη μύηση του κοινού στις αρχές που διέπουν τη σύγχρονη όπερα.  Τέλος, θα δοθούν πληροφορίες για τη σκηνοθεσία, τους συντελεστές και τους καλλιτέχνες της συγκεκριμένης παραγωγής της ΜΕΤ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: