Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

OPERA FORUM – «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ» 4η συνάντηση 2012 – 2013

OPERA FORUM – «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ»
περίοδος 2012 – 2013 

4η συνάντηση για την όπερα  του Wolfgang Amadeus Mozart, La clemenza di Tito 
Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012, 19:30
 
Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και η Αναπτυξιακή Ροδόπης σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή, 30/11/2012, 19:30 στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής στο πλαίσιο του προγράμματος ζωντανών μεταδόσεων από τη  Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης τους «ΠΡΟΑΓΩΝΕΣ» - Opera-Forum  για την όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart, La clemenza di TitoH Μεγαλοψυχία του Τίτο»)

Ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Γεώργιος Π. Τσομής θα μας εισαγάγει στην προτελευταία όπερα του Wolfgang Amadeus Mozart, La clemenza di Tito / «H Μεγαλοψυχία του Τίτο» (Πράγα, 6 Σεπτεμβρίου 1791)  σε λιμπρέτο Κατερίνο Τομμάζο Ματζολά βασισμένο σε ένα θεατρικό έργο του Πιέτρο Μεταστάσιο. 70 περίπου συνθέτες ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό  συμπεριλαμβανομένων των Χάσσε, Γκλουκ, Τζομέλλι και Τραέττα με αποκορύφωμα την όπερα του Μότσαρτ, η οποία στις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα ήταν μετά τον Μαγικό Αυλό η πιο πολυπαιγμένη και δημοφιλής από τις όπερές του. Πρόκειται για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Τίτο Φλάβιο Βεσπασιανό (39-81 μ.Χ.) που στη διάρκεια της ζωής του είχε δοξαστεί ως «ευεργέτης της ανθρωπότητας». Το βασικό θέμα της όπερας δεν είναι αυτός καθ' αυτός ο ηγεμόνας αλλά η αρετή της συγχώρεσης, της επιείκειας, όπως φαίνεται και μόνο από τον τίτλο.

Με απλό και εύληπτο τρόπο θα εξεταστεί το περιεχόμενο της όπερας,  θα δοθεί έμφαση στις συνθήκες παραγωγής και πρόσληψης του έργου αυτού,  μια και συνδέεται άμεσα με πολιτικά γεγονότα της εποχής αυτής. Μουσικοδραματολογικές αναλύσεις και σχόλια συνοδευόμενα από ακροάσεις και προβολές χαρακτηριστικών σκηνών θα πλαισιώσουν την παρουσίαση της όπερας αυτής.   Τέλος, θα δοθούν πληροφορίες για τη θρυλική αυτή σκηνοθεσία του Ζαν-Πιερ Ποννέλλ (ΜΕΤ 1984), τους συντελεστές και τους καλλιτέχνες της συγκεκριμένης παραγωγής της ΜΕΤ.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

http://megarokomotinis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: