Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Μία βυθισμένη αρχαία πόλη «ξανακτίστηκε»

Μία βυθισμένη αρχαία πόλη «ξανακτίστηκε»
Είναι μία πόλη με άριστη ρυμοτομία, καλοσχεδιασμένους δρόμους, σπίτια διώροφα περιτριγυρισμένα από κήπους και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης των υδάτων, όπως δείχνουν τα κανάλια και οι υδρορροές. Μόνον που βρίσκεται τέσσερα μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Πρόκειται για μία βυθισμένη αρχαία ελληνική πόλη, που έρχεται κατ΄ ευθείαν από την ηρωική εποχή της Ιλιάδας του Ομήρου, πόσο μάλλον που βρίσκεται στην Πελοπόννησο στις νότιες ακτές της Λακωνίας κοντά -θα μπορούσε να πει κανείς- στα παλάτια του Μενελάου. Στο Παυλοπέτρι, όπως έχει ονομασθεί από το διπλανό χωριό, έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι δραστηριοποιούνται εντατικά τα τελευταία χρόνια, μόνον που, μόλις φέτος το καλοκαίρι η αρχαία πόλη χαρτογραφήθηκε πλήρως ψηφιακά -με περιθώριο σφάλματος μικρότερο από τρία εκατοστά- και στη συνέχεια «ξανακτίσθηκε» σε τρεις διαστάσεις με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Το τρισδιάστατο μοντέλο της βυθισμένης πολιτείας, δημιούργημα του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ παρουσιάσθηκε μάλιστα πριν από λίγο καιρό σε ντοκιμαντέρ του BBC στη Βρετανία. Οχι όμως και στην Ελλάδα, όπου ούτε καν τα αποτελέσματα της έρευνας των βρετανών επιστημόνων δεν ανακοινώνονται επισήμως.

«Είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου μπορείς κυριολεκτικά να κολυμπήσεις κατά μήκος ενός βυθισμένου δρόμου μιας αρχαίας πόλης ή να κοιτάξεις μέσα σε έναν τάφο», δηλώνει πάντως ο δρ Τζον Χέντερσον επικεφαλής των θαλασσίων ερευνών που διεξάγονται από το Κέντρο Υποβρύχιων Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Νότινγκχαμ. Η ομάδα του έχει μέχρι στιγμής επισημάνει δεκάδες κτίρια, έξι μεγάλους δρόμους και ακόμη θρησκευτικά ιερά και τάφους.

Μεταξύ του 2000 και του 1100 π. Χ. άνθησε η πόλη-λιμάνι φθάνοντας στο μεγαλύτερο μέγεθός της στην περίοδο 1700-1500 π. Χ., ενώ η εγκατάλειψή της έγινε περίπου έναν αιώνα πριν από το τέλος της 1ης π. Χ. χιλιετίας. Εκείνη την εποχή κάλυπτε περί τα 20 στρέμματα όπως έδειξαν οι έρευνες. Το όνομά της παραμένει όμως άγνωστο, το ίδιο και το πολιτικό καθεστώς της. Παρ΄ όλα αυτά οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι θα ήταν ένας εμπορικός ή πολιτικός δορυφόρος του Μινωικού πολιτισμού ενώ κατά τους τελευταίους αιώνες της ύπαρξής της πιθανώς να λειτουργούσε ως λιμάνι του μυκηναϊκού κόσμου. Γύρω στα 1200 π. Χ. μάλιστα, εποχή που συνδέεται με τον πόλεμο της Τροίας θα ήταν μία ακμάζουσα πόλη με περίπου 2.000 κατοίκους. Το μαρτυρούν άλλωστε και τα ευρήματα.
Στην καρδιά της πόλης υπήρχε μία πλατεία μήκους 40 μέτρων και πλάτους 20, ενώ τα περισσότερα σπίτια είχαν ως και δώδεκα δωμάτια. Ανάμεσα στα κτίρια, συχνά μάλιστα κτισμένοι μέσα στους τοίχους, βρίσκονται πετρόκτιστοι τάφοι ενώ το οργανωμένο νεκροταφείο είναι ακριβώς έξω από την πόλη.

Τα υπολείμματα εκατοντάδων τεράστιων πίθων, που χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση αλλά και μεταφορά διαφόρων προϊόντων όπως λαδιού, κρασιού, χρωμάτων, αρωμάτων ακόμα και αγαλματιδίων είναι εξάλλου διασκορπισμένα σε όλο τον βυθό. Ένα μεγάλο κτίριο άλλωστε διέθετε σημαντικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης για εισαγόμενα τρόφιμα, τα οποία όπως αποδεικνύεται από το είδος των αγγείων προέρχονταν από όλη την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και την Μινωική Κρήτη.

Οι αρχαιολόγοι όμως έχουν ανακαλύψει και θραύσματα αντικείμενων καθημερινής χρήσης, όπως αγγεία μαγειρέματος και περίτεχνα αγγεία πόσης, πιθανόν για υψηλούς καλεσμένους ή για προσφορές προς τους θεούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι κάτοικοι της πόλης έφτιαχναν και αντίγραφα αυτών των αγγείων αντιγράφοντας το ύφος της Κρήτης αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας παράγοντας δικά τους προϊόντα αγγειοπλαστικής.

Η πόλη τελικώς βυθίστηκε κάτω από τα κύματα κατά τη διάρκεια μιας σειράς σεισμών στην περιοχή, οπότε η στεριά υποχώρησε σε σχέση με το επίπεδο της θάλασσας. Αλλά «Οι πληροφορίες που καταφέραμε να αποκτήσουμε μέσω της έρευνας, μας δίνουν μία άνευ προηγουμένου λεπτομερή εικόνα μιας πόλης της Εποχής του Χαλκού», όπως λέει ο δρ Χέντερσον. 
 
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=426962&h1=true

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής - παράλληλες εκδηλώσεις


ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
To Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στο πλαίσιο των ζωντανών μεταδόσεων των παραστάσεων της Metropolitan Opera, ξεκινά παράλληλες εκδηλώσεις.

Λίγες μέρες πριν τη ζωντανή μετάδοση της προγραμματισμένης όπερας θα πραγματοποιείται ενημέρωση κοινού για το έργο που πρόκειται να παρακολουθήσει, από τον Γ. Π. Τσομή, Επ. Καθηγητή του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ. Θα παρουσιάζεται με απλό και εύληπτο τρόπο για το ευρύ κοινό η όπερα: περιεχόμενο, συνθέτης, λιμπρετίστας, συνθήκες παραγωγής και πρόσληψης, μουσικο-δραματολογικές αναλύσεις και σχόλια, ακροάσεις και προβολές χαρακτηριστικών σκηνών, συντελεστές και καλλιτέχνες της συγκεκριμένης παραγωγής. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων.
Συμμετοχή μπορείτε να δηλώσετε στα τηλέφωνα 2531034071 (από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 πμ έως 15:00 ) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου anro@anro.gr

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση για την όπερα του W.A. Mozart, Don Giovanni  στις 7.00μμ Η διάρκεια του Forum θα είναι περίπου μία ώρα και η συμμετοχή του κοινού δωρεάν.

Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση του Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ στις 29 Οκτωβρίου 2011, στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής θα μας υποδεχτεί η ορχήστρα EcoArt Band παίζοντας διασκευές και δικές τους ενορχηστρώσεις ....μπαρόκ ,κλασσική, λάτιν ,τανγκο, τζαζ και φυσικά Ελληνική μουσική. Η EcoArt Band που δημιουργήθηκε από τον Χρήστο Τσόνια και τον Δημήτρη Σβυντριδη, εχει μια παγκόσμια και αποκλειστική πρωτοτυπία : τα μουσικά της όργανα είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά όπως χαρτί, ύφασμα, δερματίνη σε διάφορες παραλλαγές και μίξεις. Ο Χρήστος Τσόνιας παγκοσμίως είναι ο πρώτος που έχει κατοχυρώσει την πατέντα κατασκευής μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία όργανα μπορούν και παίζουν κανονικά!

EcoArt Band
Κιθάρα από ανακυκλωμένο χαρτί

Ενορχήστρωση ,διασκευή : Δημήτρης Σβυντριδης
Κιθάρα : Δημήτρης Σβυντριδης
Πιάνο - πλήκτρα και φωνή : Φωτεινή Τσιαλικη
Βιολί : Φώτης Ζανελαρης
Φλογέρα και φλάουτο : Ολγα Συκακη
Βιολοντσέλο : Δέσποινα Λεοντσακου
Φωνή : Μαρία Περπεριδου

Υλικά κατασκευής μουσικών οργάνων
Οι δυο κιθάρες της ορχήστρας είναι φτιαγμένες η μια φτιαγμένη από χαρτί και η άλλη  από τζιν ύφασμα
Το πιάνο είναι υβριδικό ,φτιαγμένο από χαρτί και ύφασμα και ηλεκτρικά πλήκτρα
Τα βιολιά της ορχήστρας είναι φτιαγμένα το ένα από τζιν ύφασμα και άλλο φτιαγμένο από χαρτί
Η φλογέρα είναι φτιαγμένη από χαρτί
Το βιολοντσέλο είναι φτιαγμένο από χαρτί

Τα μέλη της ορχήστρας
Δημήτρης Σβυντριδης - Συνθέτης ,μουσικός και καθηγητής στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής
Φωτεινή Τσιαλικη - Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α , πτυχιούχος μουσικός ,καθηγήτρια μουσικής σε ωδείο
Φώτης Ζανελαρης - Πτυχιούχος μουσικός, παίζει επαγγελματικά μουσική
Ολγα Συκακη - Πτυχιούχος μουσικός ,καθηγήτρια μουσικής σε ωδείο
Δέσποινα Λεοντσακου - Πτυχιούχος μουσικός ,καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής
Μαρία Περπεριδου - ΣΟΠΡΑΝΟ ,μουσικός ,καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο Κομοτηνής

Η EcoArt Band θα μας κρατήσει συντροφιά κατά την είσοδο μας στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής για την παράσταση Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ στις 29 Οκτωβρίου 2011 αλλά και κατά την διάρκεια του διαλείμματος της παράστασης.


Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Metropolitan Opera: 54 χώρες, 1.600 αίθουσες σε όλο τον κόσμο

Έντεκα υψηλού επιπέδου λυρικές παραγωγές, για τη σεζόν 2011-2012, θα μεταδοθούν απευθείας από τη σκηνή της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, σε 54 χώρες, και θα προβληθούν μέσα από 1.600 επιλεγμένες αίθουσες σε όλο τον κόσμο, σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο την συνεργασία με την Metropolitan Opera εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ.Ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ κύριος Μίνως Ξ. Κυριακού στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είπε ότι ήταν ένα προσωπικό του όραμα, ένα όνειρο πολλών ετών που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. "Η κίνηση αυτή, συνδέει τη χώρα μας με τις πιο σύγχρονες και δυναμικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο στον τομέα του λυρικού θεάτρου, αλλά και γενικότερα στον χώρο του λεγόμενου “μεγάλου θεάματος”. Οι διαστάσεις της συμμετοχής της Ελλάδας στο εν λόγω δίκτυο είναι, νομίζω, προφανείς."


Τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες της παγκόσμιας λυρικής σκηνής θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε  μέσω  δορυφορικής σύνδεσης στην χώρα μας ζωντανά σε 7 πόλεις, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο Δημοτικός Κινηματογράφος Καβάλας OSCAR, το Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου και το Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ στη Βέροια.

Η πρεμιέρα είναι στις 15 Οκτωβρίου με την Άννα Μπολένα του Ντονιτσέτι

Ακολουθούν:

29 Οκτωβρίου 2011      Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ 
5 Νοεμβρίου 2011          Ζίγκφριντ του Βάγκνερ
19 Νοεμβρίου 2011        Satyagraha του Φίλπ Γκλας
3 Δεκεμβρίου 2011        Ροντελίντα του Χέντελ 
10 Δεκεμβρίου 2011      Φάουστ του Γκουνό
21 Ιανουαρίου 2012      Το Μαγεμένο Νησί (Enchanted Island- Παγκόσμια πρεμιέρα)
11 Φεβρουαρίου 2012   Το Λυκόφως των Θεών (Gotterdammerung) του Βάγκνερ
25 Φεβρουαρίου 2012   Ερνάνι του Βέρντι
7 Απριλίου 2012              Μανόν του Μασενέ 
14 Απριλίου 2012           Τραβιάτα του Βέρντι